Een fijne klassieker voor de herfst. Massaman zou volgens sommige een verbastering zijn van Musleman (moslim) curry. De curry zou via Iraanse kooplui z’n weg hebben gevonden naar Thailand. Het is een relatief (voor de Thai dan) milde curry.
Je hebt behoorlijk wat ingrediënten nodig, het duurt ook even en is best wel wat werk. Maar het resultaat is er ook naar: één van mijn favoriete gerechten.
Benodigdheden (voor 4 personen)
- 250 gram rundvlees om te stoven (klapstuk of sukadelappen) in blokjes van 2×2).
- Een flinke scheut arachideolie
- 1 rode ui
- 5 teentjes knoflook
- 1 stengel citroengras
- 4 cm gemberwortel
- 1,5 theelepel korianderzaad
- 5 kardemonpeulen (alleen het zaad)
- 1,5 theelepel komijnzaad
- 5 gedroogde chili-pepertjes
- Een flinke snuf zout
- 0.5 theelepel kaneel
- 1 theelepel kurkuma
- 1 blik kokosmelk
- flink wat vissaus
- 100 gram krieltjes
- een handvol gezouten pinda’s
- een bosje verse koriander
- 1 limoen
- witte rijst voor vier personen.
Bereiding:
- Eerst maak je een currypasta: je snijdt de knoflook, chilipepertjes, citroengras en ui fijn, raspt de gember, en voegt daarbij het korianderzaad en komijnzaad in een vijzel en stampt dit tot een gladde pasta. Je kan ook een keukenmachine gebruiken. Op het laatst voeg je hier flink wat zout aan toe.
- Je bakt de currypasta in een stoof pan in wat arachideolie totdat het flink begint te geuren. Dan voeg je het vlees toe en bak je het aan.
- Vervolgens voeg je de kaneel en kurkuma toe.
- Je stooft de curry, het vlees en de kruiden zo’n twee tot drie uur in ruim water op een laag vuurtje.
- Vervolgens voeg je de kokosmelk de aardappeltjes (gesneden in blokjes van ongeveer 2,5 x 2,5 met schil er nog aan) en brengt de saus op smaak in met vissaus.
- Je laat de curry inkoken tot een dikkige saus met boterzacht vlees.
- Je serveert de curry met rijst, verse koriander, pinda’s en een partje limoen.