Ik heb dit gerecht ooit gegeten in een Italiaans restaurant in Groningen en daarna heel vaak geprobeerd het na te maken. Dit is het beste resultaat.
Het is een romige ragout: de volle vlezige smaak van lamsvlees steekt goed af tegen het zuur van de wijn en het zoet van de wortel. Alles wordt weer gebalanceerd door de zachte ricotta.
Een goed gerecht om te maken op een rustige zondag.
Benodigdheden (voor 4 personen)
- Lamsschouder met voldoende vet (350gr) bij een goede Turkse slager
- Venkelzaad (1 theelepel)
- Laurier (1 blaadje)
- 2 wortels (fijngesneden)
- Sjalot (1 ui, fijngesneden)
- Knoflook (1 teen niet te fijngehakt)
- Rode wijn -niet te goedkoop doen- (halve fles)
- Zelfgemaakte vleesbouillon of ¾ blokje runderbouillon.
- Ricotta (drie eetlepels)
- Roomboter (1 eetlepel)
- Olijfolie
- Pecorino
- Peterselie (handvol)
- Oesterzwammen (half bakje/fijngesneden)
- Verse pappardelle voor vier personen
Bereidingswijze:
- Rooster het venkelzaad in de stoofpan
- Voeg olijfolie en wortel toe en laat drie minuten bakken.
- Voeg knoflook en sjalot en laurierblad toe en laat heel even aanfruiten (zorg dat het niet aanbrand).
- Snij het vlees in blokjes, dep het droog en voeg toe.
- Bak tot het vlees aan de buitenkanten bruin zijn.
- Voeg de wijn en de bouillon toe en laat stoven tot het vlees zacht is (2 tot 3 uur zeker, voeg water toe indien nodig)
- Voeg de boter, de ricotta de oesterzwammen toe en laat nog 20 minuten doorsudderen.
- Breng op smaak met peper en zout zoals nodig.
- Kook de pappardelle.
- Voeg de saus met een klein beetje kookvocht toe aan de pappardelle, met de peterselie en hussel door elkaar, zodat de pasta helemaal bedekt is met saus.
- Serveer met een beetje goede olijfolie en pecorino.