Gremolata kende ik eigenlijk alleen als het frisse goedje bij de Ossobuco. Dan is het voor erbij. Maar je kan ook een doodsimpele pasta maken waar deze frisse combinatie van verse peterselie en citroenrasp de hoofdrol speelt. Het resultaat een frisse pasta met smaken die bijna ontploffen in je mond.
Zoals bijna altijd gaat het om de kwaliteit van de ingrediënten. Dus zorg voor goede vette ansjovis, verse biologische citroenen en peterselie en natuurlijk niet de goedkoopste pasta.
Ingrediënten (4 personen)
- 5/6 ansjovissen (fijngehakt)
- 1 teen knoflook (niet te fijn gehakt, zodat het niet te snel aanbrandt)
- Olijfolie
- Zwarte peper
- Zout
- Linguine (n7.)
- Een flinke bos verse krulpeterselie
- Rasp van 2 tot 3 citroenen.
- Parmezaanse kaas
Bereiding:
- Kook de pasta in goed zout water.
- Bak de ansjovis in een pan met flink wat olijfolie totdat deze uit elkaar valt.
- Doe de knoflook in de pan (het vuur eerst laag zetten anders brandt de knoflook aan).
- Meng de gesneden peterselie met de citroenrasp en wat zout (de gremolata).
- Als de pasta klaar is doe je deze in de pan met olijfolie, ansjovis en knoflook en meng je alles goed.
- Zet het vuur uit (als je dat al niet eerder het gedaan) en meng de gremolata door de pasta.
- Breng op smaak met peper en Parmezaanse kaas.