Kabeljauw met ratatouille en mosterdsaus

Veel mensen vinden ratatouille een papperig over-rated groentengerecht. Ik daarentegen vind het heerlijk. Het is een uitdaging om te zorgen voor de juiste garing van alle groenten. Maar als dat goed lukt, is de combinatie tussen de zachte aubergine, tomaat en courgette, en de iets knapperige venkel, paprika en wortel, bij elkaar gebracht door een saffraan bouillon, getrokken uit al die groenten, verrukkelijk.

In dit gerecht brengt de zilte kabeljauwfilet en de zurige, vette mosterdsaus extra dimensies. Om de consistentie zeker te zijn dat het hele gerecht echt niet de papperig wordt, voeg ik wat grove, knapperige croutons (weglaten als je geen carbs wilt en glutenvrij brood gebruiken voor de glutenvrije variant) toe.

Benodigdheden (voor vier personen):

    1. 1 1/2 aubergines (in blokjes van 3×3)
    1. 3 grote wortels (in 2 cm dikke plakjes)
    1. 1 paprika (schoongemaakt en in blokjes van 2×2)
    1. 1 courgette (in blokjes van 2×2)
    1. 1 venkelknol (in plakjes)
    1. 2 tomaten (in blokjes 2×2)
    1. 1 theelepel venkelzaad.
    1. Een paar blaadjes verse salie
    1. Een paar takjes tijm
    1. 1 theelepel saffraandraadjes
    1. 1 theelepel mosterdzaad
    1. Flink wat witte wijn
    1. 3 teentjes knoflook
    1. Een flinke scheut slagroom
    1. Twee eetlepels roomboter
    1. Een eetlepel mosterd.
    1. 5 eetlepels zelfgemaakte goede zoute groentebouillon
    1. 400 gr kabeljauwfilet in gelijkmatige stukken van 100gr.
    1. 3 sneden oud brood (glutenvrij indien gewenst)
    1. Olijfolie
    1. Zout
    1. Peper
    1. Een halve citroen
  1. Een halve eetlepel kappertjes (fijngehakt)

Bereidingswijze:

Begin met de ratatouille (als je de groentebouillon voor de saus al hebt, anders zou ik daarmee beginnen).

    1. Snij de aubergine in blokjes en besprenkel met zout.
    1. Was na 15 minuten schoon en dep droog.
    1. Begin ondertussen in een stoofpan met het roosteren van het venkelzaad.
    1. Als je het venkelzaad goed ruikt begin je met het bakken van de wortel.
    1. Vervolgens voeg je de aubergine en de venkel toe.
    1. Voeg de salie, een gekneusde knoflook teem en de tijm toe,
    1. Vergeet geen flinke scheut zout toe te voegen om alle smaken te versterken.
    1. Na ongeveer 6 minuten voeg je een bodempje witte wijn, de paprika en de saffraan toe.
    1. Met een deksel op de stoofpan laat je alles goed garen. De aubergine moet zacht worden maar niet papperig.
    1. Als alle stukjes aubergine zacht beginnen te worden voeg je de courgette, de tomaat en een lepel boter toe.
  1. Nu stoof je alle groenten gaar terwijl je regelmatig roert. Let vooral op dat het geen pap wordt.

Werk ondertussen aan de saus:

    1. Rooster het mosterdzaad in een pan.
    1. Als de zaadjes beginnen te knappen voeg je de bouillon toe.
    1. Schep de lepel mosterd in de pan en voeg een flinke scheut slagroom toe
  1. Laat een beetje inkoken, voeg de kappertjes toe en breng op smaak met peper en zout.

Bak de vis

    1. Zout de vis
    1. Zet een pan op een redelijk hoog vuur met voldoende boter en olijfolie (vis moet zwemmen).
    1. Bak de vis tot deze precies gaar is (ze moet net gaan schilferen).
  1. Overgiet de visfilets met een beetje citroensap voor je ze opdient.

Maak ondertussen de croutons:

    1. Snij de sneden brood in grove blokjes.
  1. Bak ze in ruim olijfolie met een gekneusde teen knoflook en zout mooi bruin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *